• Home
  • Nieuws
  • Bevrijder en held Kapitein Bestebreurtje krijgt terecht eerbetoon

Bevrijder en held Kapitein Bestebreurtje krijgt terecht eerbetoon

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Bevrijder en held Kapitein Bestebreurtje krijgt terecht eerbetoon

Kapitein Bestebreurtje krijgt terecht eerbetoon
Eindelijk is het zover. Er komt een Kapitein Bestebreurtje-tunnel. Stadspartij Nijmegen is blij met het nieuws dat de tunnel tussen Woenderskamp en Hof van Holland in Nijmegen Noord straks zo heet. Stadspartij Nijmegen deed namelijk al in 2016 de suggestie om deze held te eren, toen wij ervoor zorgden dat er een Generaal James Gavinsingel en 82e Airborne Divisieviaduct kwamen.

Kapitein Arie Bestebreurtje heeft veel voor Nijmegen betekend. Hij heeft een grote rol gehad in het bevrijden van Nijmegen, nu tachtig jaar geleden. We zijn Rob Essers dankbaar dat hij recent het college in herinnering bracht dat deze kapitein nu echt een straatnaam verdiend.

Wie is kapitein Bestebreurtje?
Arie Bestebreurtje (door zijn Engelse collega's Harry genoemd, omdat Arie moeilijk was) zat bij een Engels Jedenburgh-team. Een groep soldaten die speciaal getraind was om achter de Duitse linies te vechten. Hij werd toegevoegd aan de Amerikaanse 82nd Airborne division die uiteindelijk Nijmegen bevrijdde.

Arie is binnen deze divisie een verbindingsofficier die contact moest houden met het Nijmeegse verzet. Handig, want hij is in Nederland geboren. In Rotterdam. Daarnaast kent hij Nijmegen nog van vroeger, dus kan hij zijn weg in en om de stad vinden. Arie is opgegroeid in Nederland, maar later eerst naar Zwitserland verhuisd en daarna naar Amerika. Toen de oorlog uitbrak is hij naar Engeland gegaan en heeft zich aangesloten bij Jedenburgh-teams om zo voor Nederland te kunnen vechten.

Terwijl Arie bezig is met het bevrijden van onze stad in september 1944, redt hij ook nog eens majoor James Gavin. Dit gebeurt op 17 september terwijl ze op verkenning zijn. Ze stuitten op verdekt opgestelde Duitse soldaten. Arie schakelde hen uit door razendsnel vanuit zijn heup te schieten. De Majoor was onder de indruk.

Een paar dagen later helpt Arie met het veroveren van de Waalbrug. Ook hier was hij heldhaftig. Hij doodde een Duitse scherpschutter en nam een andere scherpschutter gevangen.

En dit is alleen al wat kapitein Arie Bestebreurtje in Nijmegen heeft gedaan, hij heeft ook geholpen met de bevrijding van Den Bosch. Voor ons als Stadspartij Nijmegen in ieder geval meer dan genoeg redenen om een tunnel, die op zijn vrijheidsroute ligt, naar hem te vernoemen. We will remember them!
Lees meer over: Cultuurhistorie.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid