• Home
  • Nieuws
  • Bouwen aan vertrouwen: Duidelijkheid voor warmtenetpioniers

Bouwen aan vertrouwen: Duidelijkheid voor warmtenetpioniers

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
Bouwen aan vertrouwen: Duidelijkheid voor warmtenetpioniers

Oorlog in Oekraïne, inflatie, klimaatverandering: er bestaat veel onzekerheid over warmte, over de prijzen en of je alles nog wel kunt betalen als je je huis normaal wilt verwarmen in de winter. Verwarmen op gas is niet altijd meer vanzelfsprekend. Daarom wordt er nu gekeken naar alternatieven. Een van die alternatieven is stadswarmte. Dit is warmte die we via warmtenetten inzetten om onze huizen te verwarmen. Steeds meer warmtenetten zullen lokaal worden geregeld. Juist om uitschieters in de rekening te voorkomen. Zo ook straks het warmtenet in Dukenburg.

Bewoners in Lankforst en Zwanenveld worden straks pioniers als het gaat om het uitrollen van het nieuwe stadswarmtenet in Dukenburg. Stadspartij Nijmegen vindt dat zij als pioniers zo snel mogelijk duidelijkheid verdienen. Duidelijkheid over de kosten. Over het proces en over waar zij de komende 5 jaar staan.

Waarom? Cees de Beer, legt uit: ,,Deze pioniers is namelijk verteld dat hun warmte goedkoper wordt als ze instappen, maar op dit moment kan niemand hen iets vertellen over de daadwerkelijke prijs. Maar ook niet over het proces wat er nu aan zit te komen. Ze snappen het niet meer en zien door de bomen het bos niet meer. Als Stadspartij merken we dat dit iets doet met het vertrouwen van de mensen die straks onze pioniers zijn én die ook de woordvoerders worden van dit warmtenet."

Cees voegt eraan toe dat er geleerd is van wat er in Nijmegen-Noord gebeurde en hij de bewoners nu in ieder geval zekerheid wil geven van waar ze staan.

,,Daarom hebben wij een motie ingediend, die unaniem is aangenomen door de Raad, waarin we vragen om duidelijkheid over de kosten die er voor de pioniers aan zitten te komen. Daarbij vragen we vooral aan het college om extra kosten onder te brengen bij of de woningcoöperaties of dat de gemeente zelf uitzonderingen kan maken."

De bewoners die straks de eerste warmtenetten in Lankforst en Zwanenveld gebruiken, wonen namelijk allemaal in huurhuizen en hebben al moeite met rondkomen. Als daar per maand bijvoorbeeld 50 euro extra bijkomt aan kosten bovenop warmtekosten die op dit moment nog niet eens vaststaan, roept dat veel onzekerheid op. Deze onzekerheden én extra kosten willen wij als Stadspartij voorkomen.

Daarom vragen wij aan het college:

  • Of er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden tussen de woningcoöperaties, warmteleveranciers en de bewoners waarbij er een kostengarantie kan worden afgegeven?

  • Of het college bij woningcoöperaties kan pleiten voor het uitrollen van een 5-jarenplan wat betreft het kostenplaatje voor de bewoners met een concreet kostenplaatje. Zodat zij weten waar ze aan toe zijn?

  • Of het college kan pleiten voor stabiele prijzen waar zowel warmteleverancier, gemeente en woningcoöperatie een duit in het zakje doen voor de bewoners die nu pionieren in dit warmtenet.

Het moet volgens ons niet zo zijn dat de extra kosten bij onze inwoners komen te liggen. Door écht samen te werken hopen we dat dit soort plannen straks in de toekomst hun doorgang vinden én te bouwen aan vertrouwen in de stad. Alleen samen maken we Nijmegen mooier en betaalbaar voor iedereen.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.