• Home
  • Nieuws
  • Geen onzinnig verbod op houtstook, maar aandacht voor de buren

Geen onzinnig verbod op houtstook, maar aandacht voor de buren

Geplaatst op      Leestijd: 2 minuten
Geen onzinnig verbod op houtstook, maar aandacht voor de buren

Een vuurtje stoken in de natuur of de kachel aansteken thuis. Het is knus, lekker warm en gezellig. Maar veel mensen met longaandoeningen hebben ook last van de rook en fijnstofdeeltjes die in de lucht blijven hangen als wij een vuurtje stoken. En dat is uiteraard minder fijn. Afgelopen woensdag laaide het debat over een verbod op houtstook weer op. Een verbod dat in de ogen van de Stadspartij onzinnig is.

Stadspartij Nijmegen vindt de gezondheid van onze stadsgenoten ontzettend belangrijk. Maar we vinden ook dat een verbod op houtstook te ver gaat. Dit omdat een verbod altijd samen moet kunnen gaan met de handhaving ervan. En dat laatste is voor onze handhavers niet te doen als het gaat om houtstook.

Waarom niet? Omdat zo'n proces er dan zo uitziet:
  • Iemand ziet rook uit de schoorsteen van de buurman komen en maakt melding.
  • De toezichthouder die ter plaatse is gegaan, constateert inderdaad rook uit de betreffende schoorsteen en vraagt een machtiging aan bij de burgemeester om binnen te treden.
  • De burgemeester wordt gebeld of de toezichthouder ook daadwerkelijk naar binnen mag.
  • Bij toestemming belt de toezichthouder een collega, want hij mag niet alleen naar binnen.
  • Binnengekomen in de woonkamer nemen ze een kijkje in de kachel om te zien of daadwerkelijk spraken is van brandend hout.
  • Is er brandend hout? Dan krijgt de stoker een waarschuwing dat het vuur binnen een uur gedoofd moet zijn, anders volgt er een boete.
  • De toezichthouder en zijn collega moeten een uur later terugkomen om te controleren of het vuur daadwerkelijk uit is.
  • Na dit alles kunnen ze niet verder naar hun volgende melding, omdat ze een rapportage moeten schrijven.
Handhavers hebben ongeveer een dag nodig om iemand te bekeuren of aan te spreken op houtstook. Als Stadspartij zetten wij onze handhavers liever daar in waar er echte problemen zijn. Bijvoorbeeld met daklozen, verslaafden, dealers en vandalisme.

In plaats van een verbod, willen we aandacht vragen voor onze buren. Het kan maar zo zijn dat je een buurman hebt met COPD of een buurmeisje met astma. Ze kunnen last hebben van de rook. Dat hebben ze vooral op dagen dat code rood of oranje geldt. Op deze dagen kan de rook in de lucht blijven hangen door bijvoorbeeld mist of hitte.

Daarom hebben we samen met GroenLinks Nijmegen een motie ingediend. Met die motie vragen we aandacht voor communicatie rondom houtstook. Waarbij we vragen of het juist op dagen waarop code rood en oranje geldt, expliciet wordt afgeraden om hout te verbranden.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid