• Home
  • Nieuws
  • Groen doen en dromen op het ENGIE-terrein

Groen doen en dromen op het ENGIE-terrein

Geplaatst op      Leestijd: 1.5 minuut
Groen doen en dromen op het ENGIE-terrein

Dat er veel misverstanden bestaan rond het nieuwe bestemmingsplan van het ENGIE-terrein, werd onlangs al duidelijk. Extinction Rebellion kwam protesteren en in de tussentijd ligt er ook een referendumverzoek om de inwoners van Nijmegen de vraag te stellen of zij het eens zijn met het nieuwe bestemmingsplan.

Als Stadspartij Nijmegen beginnen we liever vandaag dan morgen met het nieuwe bestemmingsplan van het ENGIE-terrein. De plannen die er liggen, gaan namelijk niet alleen over het bouwen van een hybride centrale, waar nu veel van de bezwaren over gaan. Maar gaat ook over het verdere gebruik en nieuwe indeling van het ENGIE-terrein.

Cees de Beer vertelt: "Waar wij voor staan als partij, is toch wel het groen doen. Groen praten kunnen we allemaal, maar als je geen stappen maakt door iets te doen, komt er niks van de grond. De plannen rondom het ENGIE-terrein zijn ook een vorm van groen doen. Alleen wel met een stappenplan."

De gascentrale die wordt gebouwd op de plek waar eerst de Electrabel stond, is juist een van die stappen naar een groene stad. Cees: "Als stad kunnen we niet van de één op andere dag overstappen op groene energie. We hebben te maken met een energietransitie, geen energierevolutie. Door er nu een gascentrale te bouwen die hybride is en nog even op aardgas draait, kun je straks makkelijker overstappen op waterstof. Waterstof is ook een gas, maar dan een schoon gas, wat straks verwerkt kan worden tot elektriciteit in de hybride centrale."

In de tussentijd wordt ook de stad én de rest van het ENGIE-terrein klaargestoomd voor het beter verwerken van groene energie. Ook dit komt naar voren in het nieuwe bestemmingsplan van het ENGIE-terrein. Naast de centrale, komen er namelijk ook batterijen te staan waar wind- en zonne-energie worden opgeslagen. Er komt een waterstoftankstation, elektrische energie voor de scheepvaart, parkeergarage en fietsplekken voor de NYMA en een groene verbinding met de uiterwaarden.

Het ENGIE-terrein en de stad groeien zo met elkaar mee in de energietransitie. Met het aannemen van dit nieuwe bestemmingsplan heeft de gemeenteraad een enorme stap voorwaarts gezet. Als stad zetten we stappen naar groen zijn, zodat we als stad en waarmee groen doen in de toekomst voor Nijmegen makkelijk wordt gemaakt.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Word lid