- Home
- Standpunten
- Klimaatrealisme: niet groen praten, maar groen doen
Klimaatrealisme: niet groen praten, maar groen doen
De energietransitie is een grote opgave voor de hele wereld. Maar in Nijmegen hoeven we niet de hele wereld te helpen. Duurzaamheid in Nijmegen kan wel een dosis nuchterheid gebruiken. Zorgen voor een groene, gezonde en duurzame stad is vooral een kwestie van doen. Betaalbaarheid en draagvlak staan daarbij voorop.
- We zetten eerst in op isoleren en meer zonnepanelen. Zo kunnen steeds meer Nijmegenaren hun energieverbruik naar beneden brengen en tegelijkertijd hun energierekening blijven betalen. Zonne-energie opwekken houden we aantrekkelijk door stimuleringsmaatregelen en BTW-kortingsacties voor meer zonnepanelen en opslag van energie in thuisaccu's.
- Autorijden verdringen we niet, maar maken we groen en schoon. Daarom komen er in parkeergarages meer laadpalen. In de wijken met weinig opritten integreren we laadpalen in lantaarnpalen en combineren we dit waar het kan met meer laadpunten voor elektrische fietsen.
- We realiseren ons dat we van het gas af moeten. Maar we gaan geen blinde rigoureuze maatregelen nemen. We volgen innovaties op de voet en passen ze pas op brede schaal toe als ze bewezen effectief zijn. We gaan daarbij in het bijzonder letten op de mogelijkheden van waterstof en werken graag mee aan onderzoeken. We gaan pas van het gas af als er aanvaardbare alternatieven zijn. Die moeten betaalbaar zijn en ervoor zorgen dat je comfortabel kunt blijven wonen.
- We houden informatie over duurzaamheid aan bewoners praktisch, begrijpelijk en vindbaar voor iedereen. We brengen deze informatie steeds vaker naar de mensen toe in plaats van dat ze zelf moeten gaan zoeken.
- We zetten meer in op bouwen met hout in plaats van met beton en cement. Want deze twee grondstoffen zijn grote milieuvervuilers. Voor al het gebruikte hout plaatsen wij bomen terug, ook in Nijmegen. Zo maken we een vervolg met ons 10.000 bomenplan, dat inmiddels gerealiseerd is.
- Meten is weten. Het is belachelijk dat Nijmegen niet zelf de expertise in huis heeft om luchtkwaliteit te meten. We zorgen dat de gemeente daarin eigen specialisme ontwikkelt en luchtkwaliteit 24/7 kan meten. Alleen zo kan Nijmegen de industrie dwingen schoner te worden.
- We ontwikkelen een langetermijnaanpak om de industrie in Nijmegen schoner te krijgen. Door vergunning voor vervuilende bedrijven aan te passen, dwingen we bedrijven zo nodig schoner te worden.
- We reorganiseren de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) en zorgen dat die haar kerntaken weer kan uitvoeren: controleren en adequaat handhaven.