• Home
  • Nieuws
  • STADSPRAAT: Zero emissiezones voelen als zoveelste regel

STADSPRAAT: Zero emissiezones voelen als zoveelste regel

Geplaatst op      Leestijd: 2.5 minuut
STADSPRAAT: Zero emissiezones voelen als zoveelste regel

De eerste STADSPRAAT zit er op en was geslaagd. Heel wat ondernemers en bewoners kwamen naar ons eerste café, waar we in gingen op de vraag: Welk effect hebben de zero emissiezones op ondernemers en inwoners die in deze zones zitten?

Tijdens STADSPRAAT kwam weer naar voren dat de zones die per 1 januari 2025 worden ingevoerd in het centrum, Hof van Holland en Heyendaal velen nog niet helemaal lekker zitten. Ook de ontheffingen die je per 1 juli kunt aanvragen, maken het voor veel ondernemers niet veel duidelijker.

De ondernemers die aanwezig waren snappen dat alles groener moet, maar vinden dat niet over alles is nagedacht. Want hoe ga je spullen bij je winkel of zaak krijgen als de leverancier straks geen elektrische wagen heeft? Of als deze wel een elektrische wagen heeft, maar niet in het centrum mag komen? Of deze om de haverklap moet opladen?

In gesprek
We gingen met STADSPRAAT in gesprek met Roland de Wit, van Kaashandel De Wit in de Lange Hezelstraat en met Maarten Mulder van het Huis van de Binnenstad.

Roland liet weten dat hij het echt niet erg vindt om zo groen mogelijk te ondernemen. Dat doet hij ook al. ,,Wij zorgen voor zo veel mogelijk biologische kazen, we hebben zonnepanelen en proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de natuur. Groener vervoer is een volgende stap, maar hoe ga je dat doen met zo'n 2000 kilo aan kaas iedere week? Die moeten gekoeld vervoerd worden. Speciale wagens zijn duur. En hoe ga je dat doen als ze niet voor de deur kunnen worden afgeleverd? Met een bakfiets gaat dit je niet lukken."

Voor veel ondernemers voelen de regels die met de zero emissiezones om de hoek komen kijken, weer als de zoveelste regel waar ze zich aan moeten houden. Roland: ,,Ik wil gewoon ondernemen, dat is waar ik goed in ben."

Ook Maarten Mulder herkent dit. Bij het Huis van de Binnenstad komen vaak ondernemers aankloppen, omdat de regels en uitzonderingen rondom de zero emissiezones lang onduidelijk zijn geweest. Pas sinds juli dit jaar is bekend wie ontheffingen mag aanvragen en waarvoor.

Het meest lastige van dit hele proces, onderschrijven zowel Maarten als wethouder John Brom, is dat Nijmegen voor een groot deel afhankelijk is van beslissingen in Den Haag. Beslissingen die steeds worden uitgesteld.

Stroperig
Het proces rondom zero emissiezones verloopt dus stroperig, zo was de conclusie van de avond. Als Stadspartij Nijmegen proberen we er alles aan te doen om iedereen genoeg tijd te geven om vragen te stellen, ontheffingen aan te vragen en te kijken wat er nog meer nodig is. Deze avond hebben we weer veel geluiden gehoord waarmee we aan de slag kunnen.
Als je niet bij STADSPRAAT was of nog steeds vragen hebt, mag je altijd mailen naar info@stadspartijnijmegen.nl

In november is de volgende STADSPRAAT. Houdt onze socials, website en nieuwsbrief in de gaten voor de exacte datum, plaats, tijd en thema.
Schrijf in voor onze nieuwsbrief en we informeren je periodiek.
Inschrijven



Doneer
Doneer
X
Verder
<
Verder
<
Verder

Je wordt doorgestuurd
naar de betaalpagina
van jouw keuze.